Zo in de loop der jaren heb ik me verdiept in een aantal werkgebieden. Ben daardoor een gespecialiseerde generalist.
Hieronder vind je mijn speciale interesses. Onder elk kopje kun je meer hierover lezen.
Het lijkt wel een modeverschijnsel: AD(H)D. Eén titel van een boek zegt het al: ‘je bent er een of je kent er een’. Er bestaan dan ook nog steeds een boel misvattingen over deze aandoening. Dat is jammer, omdat op die manier veel mensen niet de juiste hulp vragen en/of krijgen.
AD(H)D kan beschouwd worden als een syndroom. Dat betekent dat het altijd gaat om een combinatie van klachten, die elk op zich weer kunnen verschillen in de mate waarin iemand hier last van heeft. Geen twee mensen met AD(H)D zijn hetzelfde, maar ze delen allemaal wel een aantal opvallende kenmerken.
Daarnaast zijn er vele tussenvormen mogelijk.
Veel mensen die pas op latere leeftijd de diagnose AD(H)D krijgen, ervaren dit als een opluchting. Eindelijk een goede verklaring voor de problemen die ze hun leven lang al hebben. Een veel gehoorde opmerking is dan ook: Ik wou maar dat ik dit eerder had geweten. Lees meer
Ben je zwanger? Gefeliciteerd! Wat een prachtige gedachte dat daar nu zo’n nieuw mensje in jou groeit!
Als je je onverhoopt toch wat zorgen maakt over hoe dat nieuwe mensje er straks ook uit moet komen, is het goed om te weten dat je lichaam en jouw geest alles in zich hebben om deze klus te klaren. Toch kan het heel fijn zijn om je met gebruik van hypnose voor te bereiden op een bevalling die echt goed bevalt. Lees meer
Pijn in je buik, probleem met je ontlasting, winderigheid, oprispingen, een opgeblazen gevoel. Iemand met PDS herkent zich direct in deze omschrijving. De klachten zijn vaak langdurig en veelvuldig aanwezig en ontregelen iemands bestaan. Voor veel mensen met PDS lijkt deze diagnose een beetje een eindstation. Iets waar ze mee moeten leren leven. Wat veel mensen (inclusief artsen) helaas nog niet weten, is dat er met behulp van hypnose heel veel te doen is bij PDS. Lees meer
Heb je genoeg van alle halfhartige pogingen om te stoppen met roken en wil je er nu écht van af? Ben je het koukleumen op een balkonnetje, terwijl je nog snel een paar hijsjes haalt, zat? Dan kan hypnose je bij dit proces goed ondersteunen. Lees meer
Seksuologische problematiek
Seks kan heerlijk zijn, maar ook een geweldige stoorzender als het niet loopt zoals jij het zou willen. Of als je heel gemengde gevoelens blijkt te hebben over seks in het algemeen of met je partner. Als jij het gevoel hebt dat je al te lang tegen problemen van seksuele aard aanloopt, kun je hiermee bij mij terecht.
Soms kom je er samen met je partner niet meer uit. Seks kan daarbij een rol spelen. Maar dat hoeft niet perse. Ook daarvoor kun je bij mij terecht. In onderling overleg spreek ik dan af met één van jullie of jullie samen, al naar gelang de behoefte.
Ook kunnen nare ervaringen uit het verleden van grote invloed zijn op hoe jij met seks, intimiteit en relaties omgaat of wat het voor jou betekent. Soms zal ik daarvoor alleen met jou aan de slag gaan, en soms zal ik daar ook je partner bij betrekken.
Moe, moeier, moeist.... niet meer vooruit te branden, kort lontje, je tranen prikken achter je ogen, je herstelt niet meer van een simpel griepje en dan ineens komt De Man met de Hamer en gaat het gewoon niet meer.
Dit zijn klachten waarin menigeen met een burnout zich herkent. Een burnout is niet een 'hype', zoals mensen soms beweren, en zeker niet een 'ziekte voor watjes'. Het is het resultaat van een soms jarenlang proces van roofbouw op je zenuwgestel. Chronische stress veroorzaakt door issues op het werk en/of in de privé-sfeer maken dat het lichaam, en daarmee de geest, simpelweg niet meer de balans kan vinden tussen 'opwinden' en 'afwinden'. De bijnierschors, de producent van belangrijke stresshormonen raakt uitgeput, en het niveau van stresshormonen dat onder gezonde omstandigheden 's nachts weer terugvalt naar een lager niveau, blijft 24/7 op 'staat van paraatheid' staan. Gevolg: slecht slapen, wakker schrikken en niet uitgerust wakker worden.
Mensen die met een burnout kampen vallen op door hun perfectionistische levenshouding, hun arbeidsethos en hun vermogen om belangrijke signalen van het lichaam maar gewoon te negeren, zodat ze steeds maar weer door kunnen gaan, ook al roept dat lijf allang: ho! stop!
Herstel van een burnout is zeer goed mogelijk, maar daar kun je best een beetje hulp bij gebruiken. Dat herstel beoogt in de eerste plaats het weer tot rust brengen van dat overbelaste zenuwgestel, maar zeker ook het onderzoeken van de innerlijke en persoonlijke factoren die ertoe hebben geleid dat het zover heeft kunnen komen. Voorkomen is immers beter dan genezen.
In mijn praktijk heb ik al menigeen veilig door een burnout kunnen loodsen. Je bent dus van harte welkom als je denkt of weet een burnout te hebben, of als je wel aanvoelt dat er een zit aan te komen, als je doorgaat zoals je nu bezig bent.