Hypnose

Het woord 'hypnose' stamt af van het Griekse 'hypnos', wat 'slaap' betekent. Toch is dit eigenlijk niet een juiste benaming, want onder hypnose slaap je niet. Wel vindt tijdens trance of hypnose een ander verwerkingsproces in je hoofd plaats, waardoor je waarneming verandert, en je bepaalde lichamelijke verschijnselen kunt ervaren, die je niet zou hebben als je ‘gewoon wakker’ bent. Ook kom je door trance meer in contact met je onderbewuste.

Juist omdat het gaat om je innerlijke wereld, is het therapeutisch gebruik van hypnose een heel geschikt middel om in te schakelen bij het vinden van de oorzaak van jouw probleem en de behandeling daarvan. Omdat de buitenwereld even op afstand wordt gehouden en je rationele denken even worden geremd, werkt hypnose als een soort duikboot die vrij gemakkelijk het gebied van dat ‘geparkeerde’ geheugen kan bereiken. Groot voordeel daarvan is dat je vrij snel je probleem kunt aanpakken en geen ellenlange therapie nodig hebt om je weer prettiger te gaan voelen.

Natuurlijk verschijnsel

Trance of hypnose is een natuurlijk verschijnsel, en we komen allemaal dagelijks spontaan in een (lichte) toestand van trance.

Laat me een paar voorbeelden geef uit de dagelijkse praktijk. Die van mij en van jou.

Voorbeeld 1:

Lees je graag? Mooi, want dan ken je vast wel het verschijnsel dat je helemaal opging in je boek en dat iemand wel drie keer je naam riep voordat je daarop reageerde. Sterk gerichte selectieve aandacht op iets, waarbij andere zintuiglijke prikkels worden gedempt of zelfs buitengesloten is een kenmerk van trance (hypnose). Aan het gemak waarmee je weer uit die toestand komt, kun je herkennen hoe diep (of ondiep) die toestand van trance was. Alledaagse trance is doorgaans licht.

Voorbeeld 2:

Is het je wel eens overkomen dat je ineens op de oprit bij je oude werk stond omdat je met je gedachten even helemaal ergens anders was? En dat zonder blikschade en bloedvergieten? Dat was ook een vorm van alledaagse trance. Je was met een deel van je aandacht sterk gefocust op je binnenwereld, terwijl een ander deel van je aandacht nog steeds veilig op de automatische piloot kon deelnemen aan het verkeer. Splitsing (dissociatie) van je aandachtsprocessen, waarbij het brein een aantal automatische handelingen over kan nemen is eveneens een voorbeeld van alledaagse trance. Ook deze vorm is licht: een toeterende auto, of je telefoon die gaat, haalt je al gauw uit je trance.

Voorbeeld 3:

We zijn allemaal wel eens iets kwijt. Een sleutel, horloge, agenda. En wie kent het niet, dat je echt even geen tijd hebt om verder te zoeken. Je gaat verder met je dagelijkse bezigheden en PING!!! Ineens weet je waar je sleutel ligt. Dat komt omdat je hersenen met gemak meerdere sporen kunnen afspelen. Een van de dagelijkse praktijk, en één van een onbewust zoekproces, waarbij je aandacht a.h.w. structureel met een zoeklampje door al je archieven zoekt, om informatie over de vermiste sleutel te vinden. Ook hier is sprake van een splitsing van je aandachtsprocessen. Deze vorm is net weer wat anders. Waar je naar binnen gekeerde aandacht in het vorige voorbeeld vrij makkelijk verstoord raakt, raakt in dit voorbeeld je innerlijke zoekproces naar het vermiste object niet zo makkelijk verstoord door je alledaagse routine. Meestal ben je je zelfs niet bewust dat je jezelf een interne zoekopdracht gegeven hebt. Lees meer voor de invloed van het onderbewuste op de dagelijkse praktijk.